Lapsen änkytys saattaa alkaa vähitellen tai sitten täysin yllättäen. Kun lapsi änkyttää, saattavat vanhemmat ja muut lapsen lähellä olevat aikuiset olla hämmentyneitä tilanteesta: miten voin auttaa lasta, kun puhuminen on hankalaa.
- Anna lapsen puhua rauhassa loppuun. Älä arvaile äläkä keskeytä. Älä painosta lasta puhumaan.
- Pidä yllä luonnollinen katsekontakti myös silloin, kun lapsen on vaikea puhua.
- Usein jo pieni lapsi huomaa, että puhuminen on vaikeaa. Voit ottaa asian empaattisesti puheeksi lapsen kanssa. Mä huomaan, että sun on vaikea puhua. Lasta saattaa helpottaa, kun hän ei ole yksin asian kanssa. Jos änkytyksestä ei puhuta, se voi kasvaa lapsen ajatuksissa suuremmaksi asiaksi kuin se oikeasti onkaan.
- Koeta puhua rauhallisesti ja pidä pieniä taukoja puhuessasi. Näin lapsi saa lisää aikaa puhumiseen ja paine vähenee.
- Monet lapset eivät pidä siitä, että heitä kehotetaan rauhoittumaan, aloittamaan alusta tai puhumaan rauhallisemmin. Se vain saattaa keskeyttää puhuminen ja lisätä entisestään painetta. Todennäköisesti lasta auttaa enemmän se, että sinä annat hänelle rauhallisen mallin puhumiseen.
- Koeta järjestää joka päivä yhteinen hetki, jolloin ei ole häiriötekijöitä ja pystyt keskittymään täysin lapseen. Anna lapselle jakamaton huomiosi. Hetken ei tarvitse olla pitkä, viisikin minuuttia riittää.
- Huolehdi, että perheessä kaikki saavat puheenvuoron. Voit jutella myös sisarusten kanssa änkyttämisestä ja kertoa, että lapsi tarvitsee aikaa puhumiseen.
- Kysy lapselta yksi kysymys kerrallaan ja anna hänelle aikaa vastata. Jos lapsen on jonain päivänä erityisen vaikeaa puhua, vähennä lapselle suunnattuja kysymyksiä.
- Kerro änkytyksestä esimerkiksi päivähoitoon. Voitte miettiä yhdessä, kuinka lapsen puhumista voisi helpottaa.
- Kuuntele, mitä lapsi sanoo – älä sitä, miten lapsi puhuu. Tärkeintä on, että hyväksyt lapsen sellaisena kuin hän on. Lapselle välittyy ajatus, että ei haittaa, vaikka änkyttää.
Jos änkytys on kestänyt yli puoli vuotta, jos olet siitä erityisen huolissasi tai jos se estää lasta osallistumasta esimerkiksi leikkeihin, ole yhteydessä puheterapeuttiin. Änkytykseen voi saada apua.